Alle informatie over de Audi Q1 bij AutoScout24 (2024)

Goede redenen

  • Audi Q2 prima dagelijks te rijden
  • Trendy kleuren voor Q2
  • Flexibel MQB-platform voor Q2
  • Audi Q2 met vierwielaandrijving verkrijgbaar

Technische gegevens

Motorisatie

Om het nogmaals te benadrukken: de Audi Q1 is nooit geleverd. Tijdens de ontwikkeling van een compact Audi Q-model werd in de wandelgangen gesproken over de Q1, maar Audi heeft dat model nooit officieel aangekondigd. Uiteindelijk kreeg de kleinste Q-SUV van Audi de naam Audi Q2, een auto die zijn techniek deelt met de Audi A3. Hij staat dus op het MQB-platform. De Audi Q2 verscheen in 2016 op de markt. Het aanbod motoren bestond uit een 1.4 TFSI benzinemotor met cilinderuitschakeling en twee diesels, te weten een 1.6 TDI met 116 pk en een 2.0 TDI met 190 pk. De sterkste dieselmotor had zelfs vierwielaandrijving (Quattro). In een later stadium deed Audi afstand van alle dieselmotoren en werd de Audi Q2 verkrijgbaar met een 1.0 TFSI driecilinder met 116 pk als 2.0 TFSI met 190 pk. Er is zelfs een Audi SQ2 verschenen, met een vermogen van 221 kW (300 pk) en een koppel van zelfs 400 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u neemt met dank aan vierwielaandrijving slechts 4,8 seconden in beslag. De Audi SQ2 is de sterkste kleine crossover van Audi.

Audi geeft andere namen aan verschillende motorvarianten van de Q2. Zo is er keuze uit een 30 TFSI en een 35 TFSI. Heel logisch zijn die namen niet. Weet in ieder geval dat de Audi Q2 30 TFSI een 3-cilinder benzinemotor heeft met 81 kW (110 pk) en dat de 35 TFSI 4-cilinder benzinemotor heeft met 110 kW (150 pk).

Afmetingen

Afmetingen van de Audi Q1 kunnen we niet noemen, omdat de Q1 nooit geleverd is. Van de Audi Q2 – het kleinste SUV-model van Audi – kunnen we wel de afmetingen noemen. De Q2 heeft een lengte van 4,21 meter, een breedte van 1,79 meter en een hoogte van 1,50 meter. De wielbasis van het model komt uit op 2,60 meter.

Varianten

Stel dat Audi in de nabije toekomst nog met een Audi Q1 op de markt komt, dan mag je verwachten dat het merk een soortgelijke opbouw hanteert voor het aantal uitvoeringen. Bij Audi vind je doorgaans varianten als de Pro Line, Advanced Edition, S Edition en de S Line. Maar omdat Audi nog geen plannen heeft aangekondigd voor een Audi Q1, is dat dus puur speculeren. We weten wel dat Volkswagen op termijn komt met een ID.2, een compacte elektrische auto. Op basis van die ID.2 komen andere fabrikanten met derivaten, zoals Cupra en Skoda. Maar over een compact model van Audi is nog niets bekend. Het merk heeft er nog geen officiële aankondigingen over gedaan.

Prijzen

Prijzen van de Audi Q1 bestaan niet. Logisch, want het model is nooit gebouwd. De Audi Q2 is wel volop verkrijgbaar, zowel nieuw of als occasion. Een Audi Q2 occasion begint al bij ongeveer 12.000 euro, maar prijzen lopen eenvoudig op tot dik 53.000 euro. In dat laatste geval heb je dan wel een hele dikke Audi Q2 S Edition 35 TFSI met zeventraps automaat. Mocht Audi in de toekomst nog met een Q1 komen, dan moet dit model qua prijs ver onder die van de Q2 liggen. Een Audi Q2 start nieuw bij ongeveer 40.000 euro, dat is al een stevige prijs. De vraag is of Audi hieronder nog ruimte ziet voor een betaalbaar model. De Volkswagen ID.2 – een volledig elektrische hatchback – komt naar verwachting in 2025 op de markt en moet minder dan 25.000 euro gaan kosten. Skoda en Cupra komen met varianten op basis van de ID.2, maar van Audi is nog niets bekend.

Design

Buitenkant

Een Audi Q-model typeert zich altijd door opvallend design. Vaak past Audi meerdere kleuren toe. Ook heeft de klant keuze uit een uitgebreid palet aan kleuren. Het design van Audi's Q-modellen – allemaal SUV's en crossovers – weerspiegelt de typische designfilosofie van het merk: een combinatie van moderniteit, sportiviteit en een vleugje elegantie. Audi Q-modellen kenmerken zich door een krachtige en dynamische uitstraling. Dit wordt bereikt door scherpe lijnen, een prominente grille en gestroomlijnde vormen die zowel aerodynamisch als esthetisch zijn. Een kenmerkend element van Audi's design is de ‘Singleframe’-grille die groot en imposant is, meestal met een glanzende afwerking. Deze grille draagt bij aan de assertieve uitstraling van de auto. Audi staat ook bekend om zijn geavanceerde lichttechnologie. Q-modellen hebben vaak kenmerkende LED-koplampen met een uniek dagrijverlichtingspatroon, wat bijdraagt aan de herkenbaarheid van het merk. Vanaf de zijkant bezien, hebben Audi Q-modellen een slanke en sportieve houding. Ze combineren vaak een hogere bodemvrijheid, typisch voor SUV's, met een coupé-achtige daklijn, vooral bij hun kleinere modellen zoals de Q3 en Q5. De Audi Q2 is juist een meer traditionele crossover. Hoe een Audi Q1 oogt? Dat weet niemand, de auto bestaat namelijk niet.

Binnenkant

Het interieur van een Audi Q1 is een grote verrassing. Want Audi heeft het model nooit gebouwd. Weet wel dat Audi Q-modellen altijd een hoogwaardig, functioneel en stijlvol interieur hebben. Dit omvat vaak een strak dashboardontwerp, gebruik van hoogwaardige materialen zoals leder en aluminium en geavanceerde technologische functies zoals het MMI-infotainmentsysteem en digitale displays. Het bouwen van interieurs kun je echt wel aan Audi overlaten.

Veiligheid

Audi besteedt altijd veel aandacht aan de veiligheid van modellen. Het is dan ook geen verrassing dat de kleinste crossover van het merk – de Audi Q2 – van Euro NCAP in 2016 de maximale veiligheidsscore kreeg van vijf sterren. Als er ooit een Audi Q1 komt, dan mag je ervanuit gaan dat ook dat model bijzonder veilig is. Reken ook op de nodige airbags en rijhulpsystemen om de veiligheid te vergroten.

Alternatieven

Audi’s hebben vaak een premium afwerking met als gevolg ook een stevig prijskaartje. Je moet het dus vooral zoeken bij de premium merken, zoals Volvo, Volkswagen en DS Automobiles. Al deze merken hebben een antwoord op de Audi Q2, in de vorm van de Volkswagen T-Cross, DS 3 Crossback en Volvo EX30. Maar op een model als de Audi Q1 hebben deze merken geen antwoord. Momenteel zijn B-segment crossovers de ondergrens in het SUV-landschap. Slechts sporadisch zien we A-segment SUV’s. Een bekend voorbeeld is de Suzuki Ignis.

Alle informatie over de Audi Q1 bij AutoScout24 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6054

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.